L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

13 d’agost del 2023

Estirant fils

 

Sol naixent entre els murs del castell d'Azuébar


El lloc era el de menys en aquesta ocasió: només buscàvem un indret per retrobar-nos a mig camí. Així doncs, ens tenia igual Azuébar que Tales, Soneja que Onda. Però una vegada a Azuébar, el poble no va deixar de sorprendre'ns, especialment des que vam visitar la Microbodega Dominio de Rodeno, on F., que la duu endavant amb un treball admirable, ens va explicar la seua faena, les seues motivacions i els seus vincles amb el lloc. I, per descomptat, ens va parlar del resultat del seu treball!

Va ser llavors quan moltes coses que passen desapercebudes del lloc van ser evidents, i Azuébar va començar a entusiasmar-me. Se'ns ha quedat pendent de saber més sobre els productors de mel, els treballadors del suro i d'altres: caldrà tornar-hi!

El que més interessant em va semblar va ser la raó de la pervivència d'algunes vinyes isolades en aquests primers contraforts de la serra d'Espadà: tota la contrada, des de Sogorb fins pràcticament la serra de Corbera, a la Ribera, havia estat una terra de vinyes, i la raó calia buscar-la en un edifici situat a pocs quilòmetres: la cartoixa de Valldecrist. De fet, una de les varietats més famoses del territori valencià, la monastrell, era originària de la vall del Palància malgrat que, ja al segle XX, se l'havien apropiada els viticultors alacantins.

Així doncs, d'Azuébar a la vinya; de la vinya a Bacus i també als cartoixans; dels cartoixans a Sant Bru, i de Sant Bru al seu germà Otó I, el Sacre Imperi i el naixement d'Europa com a entitat geogràfica, política i cultural. Tota la nostra història en un poble perdut d'Espadà, en una vinya i una bodega.
Bacus a una finestra de la microbodega
convertida en un hotel de rates penades.
Carrers d'Azuébar
L'arc segurament prové del castell
SONEJA
MUNTANYES D'AZUÉBAR: TURÓ DEL CASTELL, L'AJUERÀ I EL MONTE RUFO
Castell d'origen islàmic, un recinte de forma ovalada
Espadà
Azuébar des de l'Ajuerà
La Vall del Palància des del Monte Rufo
La Vinya
ALTURA I VALLDECRIST
Plaça Major