L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

17 de març del 2015

N-340 (2)


Ja fa un temps vaig titular un post així: N-340. Carretera hereva de la via Augusta, que uneix Cadis amb Barcelona. Anant cap a Vinaròs a ca la L. i la M., vaig decidir de tornar-la a agafar amb el pretext de veure pedres.

Unes pedres que m'han permès completar la meua coneixença sobre el patrimoni de la Tarraco romana. En efecte, just abans d'arribar a Tarragona per la nacional, trobem tres tresors arqueològics de gran valor: l'arc de Barà (la mateixa carretera passava per sota fa uns anys), la vil·la romana dels Munts i, una mica més al sud, la torre funerària dels Escipions.

De tots tres llocs, crec que on paga la pena parar-s'hi més detingudament és a la vil·la romana dels Munts, a la localitat d'Altafulla. Malgrat que les finques i xalets de les urbanitzacions que hi ha a la vora han trencat la perspectiva que des del lloc es tenia del mar, les ruïnes que es conserven de la construcció permeten fer-se una idea del que era la vida a una vil·la rural romana, tant pel que fa al seus luxes i sumptuositat, com pel que fa als treballs que s'hi duien a terme. La vil·la romana és un autèntic llibre d'història obert i disposat que el llegim.

El jaciment arqueològic permet de veure tres parts diferenciades: els banys, uns dels més grans conservats a Catalunya, la zona noble i la zona dedicada als treballs del camp, situada al nord i d'esquenes al mar. S'hi han conservat mosaics, restes de pintura, la distribució de les habitacions i dels patis, cisternes, canals de rec... Moltes de els restes arqueològiques han estat traslladades al Museu Arqueològic de Tarragona.

Us deixe amb unes quantes imatges que prenguí durant aquell dia. Tenia compromisos, i per això no poguí rondar per la vila closa d'Altafulla: coronada per un magnífic castell i l'església de Sant Martí, promet oferir recompenses a qui hi passege. Serà en una altra ocasió.

ARC DE BARÀ



Es poden observar diferents restauracions i reconstruccions fetes al llarg
dels gairebé 2000 anys d'existència del monument commemoratiu.
VIL·LA ROMANA DELS MUNTS


Zona nord de la vil·la, dedicada als treballs del camp
Caldari de les termes
Accés al forn de els termes
Termes: Caldari
Cisterna
Dipòsit d'aigua, dit "de la Tartana"
Termes: vestuari

Accès al primer nivell, desaparegut
Passadís amb un mosaics i pintures al fresc conservats

Entrada a una estança de la vil·la
TORRE DELS ESCIPIONS