L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

25 de març del 2015

Petites Barcelones (1)

Un dia de visita a una capital de comarca esdevé, sens dubte, una immersió en una realitat que transcorre a un ritme diferent en una ciutat que podríem titllar d'una Barcelona en miniatura. Una rambla -o passeig que s'assembla a la Rambla-, us carrers comercials, una plaça porticada que recorda la plaça Reial, el modernisme... fan pensar no només en la influència de la capital sobre la resta del país, sinó que els esdevenirs històrics i relacions i lluites entre els habitants que hi viuen han estat, si més no, els mateixos. 

D'entrada és curiós que la ciutat natal de Gaudí no tinga, entre el seu nombrós llegat modernista, cap edifici de l'arquitecte. Domènech i Montaner és qui ha deixat una petjada més gran en la ciutat, així com el seu fill i l'arquitecte Caselles i Tarrats. Això sí, hi ha el Gaudí Centre, on es pot fer un repàs a la seua vida i obra. Reus compta, doncs, amb una ruta modernista que pot ser una excusa perfecta per passejar pels seus carrers. Uns carrers on la gent encara es para a parlar quan es troba perquè es coneix, cosa ben estranya a una ciutat com Barcelona on la gent va, va, va... Al seu rotllo. També vaig notar la pausa, que a mode de diàstole, esdevé a mitjan vesprada: la majoria de comerços tanquen, i apareix una calma aparent als carrers que s'esfuma amb la cridòria dels xiquets en eixir d'escola i els adolescents que ocupen les places properes als instituts.

Què en destaque, de Reus? Primerament, la casa Navàs, de Domènech i Montaner, situada al Mercadal, que mostra el millor de l'arquitecte. El casalot encara té les empremtes dels bombardejos que va patir la ciutat durant la Guerra Civil: el remat de la cantonada resta mutilat.També les cases Rull i Gasull, que mostren dos moments molt diferents de la producció artística de l'arquitecte modernista.  Cal una visita a l'església prioral de Sant Pere, un magnífic exemple de gòtic tardà, i l'església de la Sang, la qual té poc d'interès arquitectònic, però guarda un Crist crucificat del s. XVI que bé mereix una visita.

Però crec que el que més m'ha agradat del passeig per Reus han estat, primerament, les escoles Prat de la Riba, que s'acabaren de construir durant el període de la Mancomunitat. La bellesa i les característiques de l'edifici, que s'adapta a les exigències de l'escola de l'època, és una mostra de la importància i l'esperança que llavors es va començar a posar en una escola pública i de qualitat. I per acabar, el Cercle de Lectura, amb una esplèndida biblioteca instal·lada a l'antic palau dels Tamarit. Ambdós edificis, símbols de l'educació, el saber i la cultura.

ESCOLES PRAT DE LA RIBA



FÀBRICA VIRGINIAS, ELS FAMOSOS CARAMELS!


INSTITUT ENOLÒGIC, DETALLS



CASA GASULL, DE DOMÈNECH I MONTANER



CASA RULL (OMÈNECH I MONTANER)





MERCAT MUNICIPAL


ESGLÉSIA NEOGÒTICA DE SANT JOAN, INACABADA

Volta
Vitrall
Capitell
 COMERÇOS DEL CARRER LLOVERA



 PORTADA DEL PALAU BOFARULL


El carrer Llovera té façanes de modernisme popular
força interessants.
PLAÇA PRIM


CASA NAVÀS (DOMÈNECH I MONTANER)








BOTIGUETES MODERNISTES




PRIORAL DE SANT PERE

Des de la plaça de les Peixateries
L'escala d'aquest campanar, helicoïdal, va inspirar Gaudí


Capella de la Comunió: cúpula
Sepulcre de Gertrudis, filla del Marquès de Tamarit
Sant Andreu, escultura de l'antic retaule barroc,
destruït parcialment durant la Guerra Civil
Santn Pere, del mateix retaule

CERCLE DE LECTURA










ESGLÉSIA DE LA SANG

Santíssim Crist de la Sant, s. XVI
Detall escultòric de la font vora l'església, amb l'escut
de la ciutat de Reus
 GAUDÍ CENTRE

Recreació de l'estudi de l'arquitecte
Casa natal de Gaudí
Monument a l'arquitecte: el nen que observa
 SANTUARI DE LA MISERICÒRDIA

Gaudí en projectà la reforma,
que finalment no es dugué a terme.
I...
Ajuntament
El jueu del Raval. L'amo d'aquesta casa el
col·locà a la façana per assenyalar la casa d'un veí
amb qui mantenia un plet: una fantàstica burla!