L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

18 d’agost del 2021

Amb un fart de riure

 


Darrer dia de viatge, camí de Santa María de Huerta. Pare a Medinaceli: fa molt bona pinta. Aparque el cotxe, en baixe. Em crida l'atenció un cartell explicatiu: és de "Los caminos del Cid".

Y así fue haciendo nuestro héroe, vendiendo sus servicios al enemigo pero sin traicionar nunca sus firmes principios morales (parafrasege).

I bé, ja no puc parar de riure. S'ha de veure com es creen mites i es vol fer de personatges històrics a mida dels valors i pretensions de l'època des de la qual els evoquem. I quan més ridícules són aquestes pretensions, més ridícul arriba a ser el mite creat. El Cid era un mercenari que intentava sobreviure en un medi  hostil: segurament el que menys li importaria serien els seus suposats ferms principis morals (hem de llegir "cristians"). És com si després de les darreres investigacions historiogràfiques, que ensorren el mite construït al voltant del personatge, es fes necessari de justificar-lo d'alguna manera. I si fora només amb el Cid! Què em dieu dels almogàvers, de Jaume I i tants d'altres? De principis morals, tal com els entenem ara, devien de tenir-ne pocs.

De Medinaceli, a banda del famós arc romà, vaig trobar interessantíssim l'edifici del Beaterío de San Román. Segons es creu, es correspondria amb l'antiga sinagoga que, una volta abandonada, fou ocupada per una comunitat de dones que van viure juntes al seu aire, sense seguir una regla monàstica determinada. És un bon tema d'investigació la consideració, motius, activitats i pensament que devien tenir aquestes dones que van atrevir a contravenir les normes de la seua societat.

Ai, i el Cid! Segur que no saquejava, no es venia al millor pagador ni al Diable si fes falta, ni violava cap dona. Per això van eixir notícies com aquestes, que dinamiten aquests suposats "ferms principis morals".

TODOS SOMOS HIJOS DEL CID. LA HERENCIA GENÉTICA DE DON RODRIGO DÍAZ DE VIVAR.

Castell


Ermita del Humilladero

Porta àrab de la muralla



Edifici de l'Alhóndiga, s. XVI


Alhóndiga

Palau ducal






Església col·legiata de l'Assumpció




Beaterío de San Román


Convent de Santa Isabel, encara amb una comunitat
de monges clarisses


L'arc romà: s'hi construí sobre el turó per ser vist
des de les vies que creuen la vall del Jalón, de l'antiga
Bilbilis a l'interior de la Meseta. És l'únic a Hispània
que té tres ulls. Impressionant!