L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

17 d’agost del 2021

Rivalitats


Supose que serà per les lectures que he fet, però quan pense en ciutats episcopals em venen al cap Magdeburg, Magúncia, Münster o Würzburg, totes elles desenvolupades al voltant d'una seu bisbal i regides per la figura del bisbe, com a únic senyor al sí del Sacre Imperi. Però el ben cert és que a casa nostra també n'hi ha, de ciutats episcopals: la Seu d'Urgell (el nom la delata) n'és un clar exemple. També Burgo de Osma.

L'existència de la diòcesi d'Osma es remunta a l'època visigòtica: l'antiga Uxama celtíbera, anomenada Oxoma pels visigots, va ser elevada a seu episcopal a finals del segle VI. Després, en el context de la colonització cristiana, la seu va restaurar-se novament i al voltant d'ella va nàixer un burg que aviat va gaudir els privilegis de tota ciutat contemporània.

Aviat, però, la seu d'Osma va haver de rivalitzar amb Soria, davant la pretensió de la col·legiata de Sant Pere, beneficiada pels monarques, d'esdevenir la seu catedralícia de la diòcesi. La voluntat reial no va osar d'oposar-se als prelats d'Osma, contraris a aquest canvi de seu episcopal, i les tensions entre una i altra ciutat van perdurar durant uns quants segles. Potser aquesta rivalitat explique la grandiositat i la bellesa de la catedral de Burgo de Osma: des del poc que ha perdurat de les restes romàniques fins als frescos de Maella que atresora, conté obres mestres de tots els estils i èpoques.

La vila tampoc es queda enrere. Els edificis de l'hospital de Sant Agustí i l'ajuntament li donen un caràcter austracista a la plaça Major. Tot i això, el que més hi predomina és un marcat caràcter medieval: eixiu del recinte murat i contempleu la torre de la catedral des del riu, amb vistes a la muralla del segle XV i al castell encimbellat al turó on s'alçava l'antiga Uxama. Imprescindible!

(Per cert, la rivalitat sembla que ja ha acabat: Joan XXIII va posar pau a l'assumpte donant el títol de cocatedral tant a l'Assumpció de Burgo de Osma com a Sant Pere de Sòria i canviant el nom de la diòcesi, coneguda actualment com Osma-Soria. La típica solució de "ni per a l'una, ni per a l'altra).

Portada de l'antiga universitat,
hui un complex hoteler

Ajuntament

Hospital de Sant Agustí


Portada del palau arquebisbal

Catedral


Galeria del claustre

Elements que romanen de l'antic claustre romànic

Tomba de Sant Pere d'Osma en l'antiga sala capitular
de la catedral romànica.

Sala del museu (antic refetor de canonges?)


La catedral atresora un dels beats, conegut pel
seu mapamundi: el món conegut en temps medievals

Enteixinat mudèjar 





Capella del Santíssim Crist del Miracle

Capella de la Virgen del Espino: detall de la cúpula

Els valencians, per tot arreu: Maella decorà
la volta del presbiteri


Les columnes enroscades recorden
Santo Domingo de Silos: el que degué
ser el claustre romànic!

Castell d'Osma i riu Ucero