L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

16 d’agost del 2021

Pedra, silenci i mestissatge

Rar exemple de «Trinitat Paternitas»: el Fill assegut
als genolls del Pare, i a sobre el colom de l'Esperit
descendint des del vèrtex superior de la màndorla.


Abans he anomenat que els carrers de Sòria no tenen l'aire vetust que m'esperava. Malgrat això, hi ha escampats per la ciutat quadre edificis amb una força immensa, que traslladen immediatament el visitant a un altre temps. Només per aquestes pedres paga la pena la visita a la ciutat!

SANT TOMÉ, avui dita de Sant Domingo

A un dels extrems del casc antic s'alça una església que es basteix en un romànic afrancesat. En efecte, a banda del rei Alfons VIII de Castella en fou promotora la seua esposa, Leonor de Plantagenet, filla d'Enric II d'Anglaterra i de Leonor d'Aquitània i que va portar l'influx cultural francès a Castella. De l'època de la construcció només s'han conservat els primers trams de la nau i la façana occidental.

Aquesta façana és una autèntica Bíblia en pedra. En els capitells, s'esculpeixen escenes de l'Antic Testament: la Creació, el Pecat Original, l'Expulsió del Paradís... Mentre que a les arquivoltes de la portada es recreen els episodis del Nou Testament: en la més interna, els Ancians de l'Apocalipsi toquen els seus instruments rodejant una Trinitat Paternitas, flanquejada per dues parelles d'àngels, Isaïes i la Mare de Déu; la següent, conté la matança dels Innocents amb tot detall. La penúltima narra els episodis de la infància de Jesús, mentre que la més externa culmina la narració amb la Passió, Mort i Resurrecció de Crist.

És un monument imprescindible per als amants del romànic, el qual cal visitar mentre les monges clarisses que ocupen el convent veí omplin el temple amb les seues veus.


Fragment de les quatre arquivoltes de la portada


Crucifixió

L'àngel avisa els tres mags

Matança dels Innocents

Ancians músics

Herodes ordena la matança




Aquest àngel presideix la cort dels Ancians

Expulsió del Paradís

Naixement

Apostolat





COL·LEGIATA DE SANT PERE

L'actual temple renaixentista va ser construït a causa de la ruïna de la primitiva fàbrica romànica: la pena fou que va haver-se d'enderrocar l'ala sud del claustre per construir-lo. Les proporcions d'aquest claustre són perfectes: transmet serenor, harmonia, és una autèntica delícia. Es nota que el número auri apareix per tot arreu, a banda d'influències orientals i de l'arquitectura musulmana.
Portada meridional de la col·legiata
Claustre escapçat
Anunciació
Psicòstasi
Arc polilobulat d'influència oriental
ESGLÉSIA DE SANTA MARIA LA MAJOR

Conserva la seua portada romànica i un Crucificat del s. XIII, a cavall entre l'art romànic i el gòtic.
SANT JOAN DEL DUERO

Les restes d'aquest edifici han esdevingut la icona de la ciutat de Soria. No és d'estranyar, si tenim en compte que és potser el claustre romànic més exòtic de la península. Si bé inicialment la construcció s'inicia seguint els cànons habituals del romànic, aviat aquests es trenquen per deixar pas a arcs de ferradura, arcs ojivals entrecreuats, arcs túmids... El repertori és gran, i hom creu que restà influenciat per l'arquitectura de Terra Santa que els cavallers hospitalers de l'ordre de Sant Joan van dur a Sòria: ells foren els constructors del cenobi.

L'interior encara resulta més interessant: abans d'arribar al presbiteri, s'alcen dos templets, cadascun a un costat, coronats l'un amb una piràmide, l'altre amb un cupulí. Es pensa que tenen a veure amb els diferents ritus orientals que s'hi practicaven. Els seus capitells estan ricament esculpits i són, sens dubte, el més interessant de l'edifici.

Decapitació de Sant Joan
El Pecat?
Camí a Egipte
Anunciació, Visitació
SANT JOAN DE RABANERA

La façana occidental inclou l'antiga portada de l'església de Sant Nicolau, enrunada: la seua iconografia no guarda relació amb el patronatge del temple. L'interior és bellíssim i està presidit per un Crist romànic, anomenat de l'Oblit, que procedeix de l'antic monestir templer de Sant Polo. La influència oriental no deixa de fer-se notar: en l'absis trobem arcs cegats decorats amb motius geomètrics, elements molt rars en el romànic peninsular.
Vida i miracles de Sant Nicolau
Crist de l'Oblit



ANTIGA ESGLÉSIA DE SANT NICOLAU, enrunada