L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

10 d’agost del 2021

Reclams turístics

 


Quan Alfons el Cast i la seua esposa van donar a Poblet els terrenys al voltant del riu Piedra per fundar un nou cenobi cistercenc, no sabien que en realitat estaven realitzant el primer pas per convertir aquell indret en un... complex turístic. En efecte, així ha estat: després de la desamortització, el senyor Muntadas, fundador de l'Espanya Industrial (al costat de la qual vaig viure una temporada), va comprar el monestir i les finques voltant per fer del lloc casa d'estiueig. Son fill, Joan Frederic, amb tot el bon gust del món, va convertir aquell bellíssim paratge a la riba del riu en un parc magnífic. Els diners, junt amb el bon gust, solen crear meravelles. Hui en dia, malauradament, qui té diners no sol tindre bon gust.

Amb el temps, la residència familiar es va convertir en un hotel, i el parc en un dels principals atractius turístics d'Aragó. I no és per a menys: passejar-hi és agradabilíssim. L'única nota negativa, potser, la dona la massificació en certs mesos de l'any. Però tot i així, el paratge paga la pena.

Tinguí la sort, però, de fer la visita al monestir quasi en solitari. Vaig escoltar en el claustre a una il·luminada dir que aquell pati era molt paregut a l'Alhambra de Granada... Què vol que li diga, senyora? Amb aquest criteri, la plaça de baix de casa, com que té una fonteta i murtes al voltant dels parterres, també s'hi assembla... Ara bé, molts elements del jardí recorden al Generalife...

Molt de reclam turístic però no sé jo si la gent arriba a saber exactament allò que visita.

Suposada Alhambra de Granada