L'herba és mortal. Els hòmens són mortals. Els hòmens són herba.(Bateson)

22 d’agost del 2024

(N17) Bambant per Navarra (7): comiat

 


La serra d'Aralar és un lloc únic en molts sentits: no només és un entorn natural que converteix en un privilegiat qui té la sort de gaudir-ne, sinó que té un halo de misteri pel fet que queda ben palés que, des de fa un bon grapat de milers d'anys, els pobladors de les terres navarreses l'han considerat un lloc sagrat. Un aprova d'això són les desenes de dòlmens que hi ha pels vessants de les seues muntanyes; actualment, al capdamunt de la serra hi ha el santuari de San Miguel in Excelsis que potser s'alça al lloc on prèviament s'havien retut altres cultes.

Abans de pujar al santuari (en cotxe, la ruta que tenia pensada era inviable per manca de temps), vaig quedar-me a la part baixa de la vall de l'Arakil per fer una petita ruta entre un bosc pel d'exemplars mil·lenaris de roures, que per alguna raó havien eixit airosos de segles d'activitat humana a la muntanya... Tal volta els van considerar arbres sagrats?

L'arbre és un símbol d'especial rellevància. No només per a les religions antigues, sinó que perviu encara amb força a la poesia del segle XX: per a Rilke serà un símbol important, ja que la seua activitat va d'allò invisible (la terra, les arrels) a allò visible (la llum, les fulles). És un eix ascensional, però també espiritual (perquè busca la llum), una font de vida (perquè acull al seu sí altres éssers) i de regeneració perpètua, ja que després de la mort i la caiguda de les seues fulles, a la primavera esclaten de nou els nous verds a les seues branques. 

A dalt, al santuari, espera un dels tresors més importants del romànic a Navarra: un frontal d'altar, convertit avui en un retaule, fet d'esmalts de Llemotges. 

Per cert, que quan el frontal era elaborat, i la majoria d'obres arquitectòniques que he contemplat durant el meu viatge eren construïdes, els arbres de la roureda d'Etxarri-Aranatz ja eren adults... I qui sap si alguns d'ells encara no ens sobreviuran! Al pas que van les coses...









Quin goig caminar per aquesta senda!





Alguns arbres ja han mort...





Pujant a les altures! Vall de l'Arakil
San Miguel in Excelsis
Omnipresent green man
El reliquiari romànic desaparegué. Un de factura
moderna el substituïx
Les relíquies de la Vera Creu se situen a una
església construïda dins de l'església.


Cim d'Aralar: queda pendent per a una altra ocasió...